Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Sjukvård i Spanien

Denna sida innehåller information om olika delar av det Spanska Sjukvårdssystemet.

Spansk sjukvård     Vården begränsas          

Detta är hämtat från ”Vårdguiden.se

Vård inom EU 

(Europeiskt sjukförsäkringskort)

För att få rätt till medicinskt nödvändig vård när du reser inom EU/EES och Schweiz behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort. Kortet kallas även för EU-kort. Med EU-kortet får du vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i landet du besöker. Du kan beställa kortet kostnadsfritt från Försäkringskassan.

Nödvändig vård innebär:

  • att du inte ska behöva avbryta din vistelse och återvända till ditt hemland av medicinska skäl
  • vård som inte kan vänta
  • vård som orsakas av kronisk sjukdom. Det täcker också provtagningar och medicinska kontroller
  • all vård som blir nödvändig på grund av graviditeten, även förlossning. Det gäller dock inte planerade besök till barnmorska eller läkare.

Det är dock den behandlande läkaren som avgör vad som är nödvändig vård.

Syftet med din resa måste vara ett annat än att söka vård. Om resans syfte är att söka vård, anses vården vara planerad och då gäller inte EU-kortet. Du kan läsa mer om planerad vård längre ned.

Sjukförsäkringskortet är litet och lätt att ta med. På engelska heter det ”European Health Insurance Card”.

Kortet, som är gratis, gäller i tre år och är personligt. Även barn måste ha ett eget kort.

Har du en smarttelefon kan du ladda ner en app om EU-kortet. Där kan du bland annat läsa om hur du använder EU-kortet i EU-länderna, vilken vård som ingår och vad det kostar. Du kan dock inte använda appen som ett EU-kortet. Läs mer på Europeiska kommissionens webbplats.

Här beställer du kortet

Kortet kan beställas från Försäkringskassan. Beställ kortet i god tid, det kan ta upp till tio dagar innan det levereras.

Du kan beställa kortet genom:

  • Försäkringskassans hemsida
  • ringa Försäkringskassan på 0771-524 524 (+46 771 524 524 från utlandet)
  • att skicka ett sms med texten EUKORT och ditt personnummer till 71020. Personnumret kan skrivas med 10 eller 12 siffror, med eller utan mellanslag och bindestreck. Du får en bekräftelse på att Försäkringskassan tagit emot din beställning.

I vilka länder gäller kortet

Kortet gäller i Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien och Nordirland, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Du behöver inte visa EU-kortet om du behöver vård inom Norden. Då räcker det att du visar giltig ID-handling och uppger din bostadsadress.

Vad kostar vården utomlands?

Vad du får betala varierar från land till land, men du har rätt till vård på samma ekonomiska villkor som andra försäkrade i det land där du söker vård. EU-kortet ger bara rätt till vård hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet du besöker.

Reglerna om hur du betalar varierar också mellan olika länder. I vissa länder betalar du endast en patientavgift, i andra måste du först betala hela vårdkostnaden och sedan gå till landets motsvarighet till Försäkringskassan för att få ersättning. Ta reda på vad som gäller i det land du ska resa till innan du åker.

Har du en egen reseförsäkring ger den ofta rätt till ersättning för kostnader för vård och eventuell hemresa vid en nödsituation. Vad som gäller för din försäkring står i försäkringens villkor.

Visa alltid upp EU-kortet tillsammans med din ID-handling med en gång när du söker vård.

EU-kortet täcker inte all vård

EU-kortet täcker inte kostnader vid hemresa, till exempel med ambulansflyg. För att få det behöver du en privat reseförsäkring. Det gäller dock inte inom Norden, där det finns ett speciellt avtal som täcker extra utgifter för hemresor. Ofta ingår det en reseförsäkring i hemförsäkringen. Se efter vilka försäkringar du har innan du reser.

EU-kortet täcker inte privat vård utan endast hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet du besöker.

Om du tappat eller glömt kortet

Om du är i Sverige kan du beställa ett nytt kort från Försäkringskassan.

Om du är utomlands kan du kontakta Försäkringskassan på telefon +46 771 524 524. Du kan då få ett provisoriskt intyg som ger dig samma rättigheter som EU-kortet. Intyget innehåller samma uppgifter som EU-kortet, men gäller bara i 6 månader. Spara annars kvitton från sjukbesöket, eventuellt kan du få ersättning från Försäkringskassan när du kommer hem.

Planerad vård

I vissa fall kan landstinget välja att remittera dig för planerad vård utomlands, men då gäller inte EU-kortet. Det gäller främst specialistvård och viss rehabilitering som inte går att få i Sverige och som din läkare bedömt att du behöver. Vården betalas då av ditt landsting. Du betalar endast svensk patientavgift. För mer information, kontakta Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00.

Du kan ha möjlighet till ersättning i efterhand från Försäkringskassan för vårdkostnader du haft i samband med en planerad behandling utomlands. Du kan även ansöka om ett förhandstillstånd för planerad vård hos Försäkringskassan innan din resa. Du betalar den patientavgift som gäller i det land du får vård och Försäkringskassan betalar resten av vårdkostnaden. Kontakta Försäkringskassan för mer information.

Till Toppen

Detta är hämtat från Masa International om den Spanska sjukvården:

http://www.masainternational.se/health-service/

Spansk sjukvård

Nationella Institutet för Offentlig Sjukvård (INSALUD)

Doctors

Efter att demokratin återupprättats och det spanska hälsovårdsministeriet byggts upp igen, skapades det Nationella Institutet för Offentlig Sjukvård (INSALUD) för att täcka medborgarnas behov. Namnet ändrades nyligen till Instituto Nacional de Gestión Sanitaria.

Idag har mer än 98,9% av befolkningen rätt till fri sjukvård och systemet är i dagsläget ett av de bästa och modernaste i Europa. Det finansieras med skattemedel vilket innebär att patienterna har möjlighet att få avgiftsfri sjukvård vid behov.

Sjukvårdens kvalitet

Kvaliteten på spansk sjukvård är mycket hög, speciellt i de större städerna. Det finns även privat sjukvård som används av c:a 15% av befolkningen, huvudsakligen i Madrid och Barcelona. Den spanska regeringen uppmuntrar utvecklingen inom den privata sektorn genom skatteavdrag för tecknandet av privata sjukförsäkringar.

Alla spanjorer har rätt att fritt välja doktor på vårdcentralen. Nästan hela befolkningen har möjlighet att inom ett dygn boka tid på hälsovårdscentralen. Uppskattningsvis 8% sägs behöva vänta 2-4 dagar. Din doktor på vårdcentralen är skyldig att göra hembesök vid akutfall, och är även den person som skriver ut remisser till specialistläkare (utom obstetrik eller optiker).

Couple swimming

De flesta läkare ingår i arbetslag vid mobila vårdcentraler. Remisser till specialistläkare sker vanligtvis genom en särskild klinik som antingen kan vara en del av ett sjukhus eller en privat inrättning. Det finns närmare 800 sjukhus i Spanien. Nästan 2/3 av alla sjukhussängar finns på offentliga sjukhus och där sker 80% av sjukhusvården. De privata sjukhusen är oftast mindre. Vid särskild rådfrågning eller vid sängbrist kan de offentliga sjukhusen komma att teckna avtal med de privata inrättningarna för avlastning.

Akutvård och övriga tjänster

Alla offentliga sjukhus har en akutmottagning som är öppen 24 timmar om dygnet. Inom varje regions förvaltning i Spanien finns det åtminstone ett större offentligt sjukhus, bemannat med utbildad personal samt utrustat med avancerad teknik som kan erbjuda ypperlig specialistvård.

Precis som i de flesta europeiska länder finns här väntelistor för frivillig och icke-akut kirurgi. För att minska väntetiden för operationer har den spanska regeringen valt ut ett antal sjukhus som ombetts utöka sitt totala antal operationstimmar, även på kvällstid.

Det förekommer inga extra patientavgifter för sjukvård inom den offentliga sektorn, men man måste betala c:a 40% av priset på receptbelagda mediciner. I dagsläget är receptbelagda mediciner helt gratis för pensionärer och arbetslösa, men den spanska regeringen har planer på att införa en avgift på 10 % för pensionärer.

EU-medborgare har rätt till gratis sjukvård i Spanien mot uppvisandet av det europeiska sjukförsäkringskortet. Dock uppmanas turister att teckna en privat reseförsäkring.

Till Toppen

Nu ändras reglerna för vården av utlänningar i Spanien.

Detta är hämtat från Club Nórdico,s hemsida

http://www.clubnordico.com/index.php?

Vården av utlänningar i Spanien begränsas.

Senast uppdaterad 2012-06-06 10:53 

 

Spanien ska inför restriktioner för utlänningar som utnyttjar den spanska sjukvården.

Den så kallade sjukvårdsturismen har varit omdebatterad länge och hälsovårdsministern Ana Mato annonserar mot bakgrund av sparbehoven, skärpta regler för vilka som har rätt till gratis vård i Spanien. Kostnaden för icke akut vård som utlänningar genomgår i Spanien beräknas till omkring en miljard euro om året.

Det finns exempel på ingrepp som utförs gratis i Spanien, men som exempelvis kostar 8 000 euro om de utförs av den brittiska hälsovården. Ana Mato menar att både EU-medborgare och utlänningar från andra länder missbrukar den fria spanska vården avsiktligt.  

Ett annat problem är de EU-medborgare som mantalsskriver sig i Spanien, erhåller ett spanskt sjukvårdskort och med detta sedan får vård i sitt hemland. Den kostnaden faktureras nämligen Spanien för.

Betty Gräns

1 Comment

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *