Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Hur ett bostadsköp i Spanien går till

I veckan har jag gjort en video om hur ett bostadsköp i Spanien går till på Costa del Sol, där jag för det mesta är verksam om jag inte sticker iväg till Mallorca eller Ibiza… Den finns att se här, och på vår hemsida, Homenetspain. Men här kommer en kort summering av, för er som tycker om att ha det på papper. Kom ihåg att det är enkelt och smidigt om man får rätt hjälp!

  1. Välj ut EN mäklare och samarbeta med hen – EN som du får förtroende för och kan hjälpa dig med allt – före – under – efter. Processen innan kan vara svår om man inte är bekant med de olika områden som finns, så var öppen och beskriv dina drömmar och önskemål så noga du kan.
  2. När ni väl har hittat ett boende så börjar budgivningen, ofta ca 10-15% under utgångspris. Tänk på att vara ärlig mot din mäklare med vad ni max vill betala, så förhandlar hen så gott det går åt dig – hen är på din sida, men vill ju förstås att alla blir nöjda.
  3. När ni kommit överens så skrivs ett reservationskontrakt – då betalar ni 6000 E till er advokats klientmedelskonto. Syftet med det är att ta bort bostaden från marknaden och att advokaten får tid att undersöka att alla dokument och licenser finns för den aktuella bostaden. Man kan också skriva in i detta kontrakt att det är ”subject to mortgage” dvs att ni får lån på sätt får ni att undersöka hur ni bäst ska finansiera köpet – via Sverige på er befintliga bostad eller låna i spansk bank på den nya bostaden.
  4. Om allt är legalt och man inte hittar några brister eller skulder så går man vidare till köpekontraktet och då erläggs handpenningen på 10% av köpeskillingen. Denna process tar ca 14 dagar.
  5. Efter ytterligare några veckor är det dags för tillträde – så stort Grattis! Då för ni över resten av pengarna samt de ca 10% i avgifter som det kostar att köpa en bostad här.

För att göra detta på enklaste sätt ger ni advokaten fullmakt, så fixar dem allt – kontrollerar att ni tar över en skuldfri bostad, ansöker om NIE nr, sätter löpande kostnader på autogiro mm.

Kontakta mig gärna för mer information och hjälp att hitta just ditt drömboende!

Hur ett bostadsköp i Spanien går till

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *