Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Testamente och arv i Spanien

Enlig dagens svenska lagstiftning spelar det ingen roll var man är bosatt när man avlider. Är man svensk medborgare ska svensk arvsrätt gälla. Det kan visserligen finnas konkurrerande lokala regler i andra länder vilket gör att utlandssvenskar ibland också bör upprätta ett testamente i bosättningslandet. Men grundprincipen har ändå varit att svenska regler gäller.

Men när EU:s nya arvsförordning införs i augusti nästa år förändras reglerna rejält. Du som är utlandssvensk kommer då att omfattas av de arvsregler som gäller i det land du bor, om du inte väljer något annat.

”Huvudregeln blir att den avlidnes hemvist avgör vilken lag som ska tillämpas på arvet och vilken domstol som ska vara behörig. Detta är alltså helt nytt för oss svenskar och innebär stora förändringar för den som bosätter sig i ett annat EU-land”, skriver Carnegies familjerättsjurist Susanne Forsman i ett blogginlägg på carnegie.se.

Grundprincipen blir alltså att du som till exempel är bosatt i Spanien fullt ut kommer att omfattas av spanska arvsregler när du avlider. Men de nya reglerna gör det också möjligt för dig att upprätta ett testamente där det framgår att du hellre önskar att svenska arvsregler ska gälla när du avlider.

”Jag tror att många vill ta chansen och välja svensk lag helt enkelt eftersom vi känner till den bäst. Kanske kan man tro att reglerna i de europeiska länderna inte är så olika, men frågor om rätt till laglott, särkullbarns arvsrätt eller enskild egendom för arvingarna kan behandlas på helt olika sätt”, skriver Susanne Forsman.

”Rådet till alla med internationell koppling blir att se över och komplettera befintliga testamenten och upprätta testamente med lagval om det inte finns sedan tidigare”, avslutar Susanne Forsman.

Gerard Boeke har tagit fram följande information. Denna info finns även på hans sida.    http://www.boeke.se/arv/

Arv inom EU

En ny arvsförordning inom EU gäller sedan augusti 2015. Förr gällde nationalitetsprincipen, vilket innebar att arv skulle hanteras enligt lagen i det land den avlidna var medborgare. Nu gäller domicillprincipen, dvs att arv ska hanteras efter lagen i det land den avlidne bor på dödsdagen. Den nya förordningen syftar bl.a. till att förenkla. Trots detta råder stor förvirring om vad som gäller för hantering av arv efter svenskar som bor i Spanien eller som har fast egendom i Spanien. I korthet gäller följande. 

  1. Arv efter personer som bor i Sverige ska hanteras efter svensk arvsrätt. Detta gäller även om personen efterlämnar tillgångar i Spanien.
  2. Om man är svensk medborgare som bor i Spanien kan man skriva ett testamente där det står att svensk arvsrätt ska gälla även om man bor i Spanien. Eftersom svensk lag ska gälla bör testamentet följa svenska formkrav, dvs att testamentet undertecknas i två vittnens närvaro. (Många spanska jurister uppges anse att testamentet måste följa spanska formkrav, men det stämmer inte. Däremot kan det vara bra att skriva testamentet på både svenska och spanska).
  3. Den nya EU-förordningen syftar till att underlätta för EU-medborgarna att hantera arv internationellt. En viktig nyhet som ska underlätta för arvingar, boutredningsmän m.fl. är att myndigheterna i varje EU-land kan utfärda ett arvsintyg som har full juridisk giltighet i alla EU.länder. I Sverige är det skattemyndigheten som utfärdar arvsintyg för arv som ska hanteras enligt svensk arvsrätt.
  4. Spanskt testamente enligt spanska formkrav behöver således bara skrivas om personen bor i Spanien och vill att spansk arvsrätt ska gälla, men vill styra hur tillgångarna ska fördelas inom ramen för spansk lag.
  5. Spansk arvskatt måste betalas för fast egendom i Spanien även om den avlidna bodde i Sverige.
  6. Som vanligt när ny lagstiftning träder i kraft är det intressant att följa hur rättsinstanser och andra myndigheter kommer att tillämpa den nya lagen i praktiken. Först om något eller några år vet vi detta säkert.

Exempel på svenskt testamente innehållande enbart lagval.

Referenser: 
http://www.sydkusten.es/showArchiveArticle.php?articleId=20169

Lag (2015:417) om arv i internationella situationer

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *